- Porcje: 9
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 70 kcal
Drukuj
Składniki tej sałatki można modyfikować według uznania. Moją zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką: 2 kg ogórków, 2 kg cukinii, 4 papryki, 5 cebul, dołożyłam jeszcze kilka papryczek chilli. Wyszło mi z tej porcji 9 słoików litrowych. Przepis mam od mojej szwagierki Tereski.
Wykonanie
- Umyte, osuszone warzywa pokroić: ogórki w plastry 1-2 cm, cukinię bez obierania w półplasterki lub grubszą kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka.
- Pokrojone warzywa wszystkie razem wymieszać, zalać solanką i odstawić na 3 godziny.
- Składniki zalewy zagotować i przestudzić.
- Warzywa po 3 godzinach odcedzić (odcedzony płyn wylewamy), nakładać do słoików.
- Do każdego słoika wrzucić 2-3 kulki ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Warzywa w słoikach zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 minut.