<

Dżem jabłkowo-malinowy

  • Porcje: 5
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 190 kcal
Drukuj

Moim domownikom przeszkadzają ziarenka z malin i ja robię dżem tak jak napisałam w przepisie. Jeśli te ziarenka nie będą Wam przeszkadzały, to nie musicie gotować malin w osobnym garnku i przecierać ich. Wrzucacie surowe maliny do jabłek i gotujecie razem. Czas gotowania zależy od odmiany jabłek. Wczesne kruche jabłka jak np. papierówki szybko się rozgotują, zaś późne i twarde będą się gotowały dłużej. Wyszło mi z tej porcji 5 małych słoiczków.

Składniki

Wykonanie

  1. Jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
  2. Po 12 godzinach, jabłka wraz z cukrem i powstałym sokiem gotować na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną.
  3. W tym czasie, kiedy jabłka będą się gotowały w osobnym garnku gotujemy maliny.
  4. Rozgotowane maliny przecieramy przez sito i dodajemy do gotujących się jabłek.
  5. Gotujemy do momentu, aż będzie jednolita masa (bez kawałków jabłek).
  6. Gotowy dżem, gorący przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap