- Porcje:
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 80 kcal
Drukuj
Kompot z mirabelek to jeden z moich ulubionych kompotów. Uwielbiam wyjadać te pyszne śliweczki ze słoika, kiedy za oknem śnieg i mróz. Mój kompot jest z mirabelek żółtych i fioletowych, bo takie akurat miałam, ale możecie w ten sposób zrobić kompot z dodatkiem różnych śliwek. Tej porcji syropu wystarczyło mi na zalanie 9 słoików 0,9l.
Wykonanie
- Umyte osuszone śliwki, nakładać do słoików do pełna, bez uciskania owoców.
- Zagotować w garnku wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce (1-2 cm poniżej owoców).
- Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką, ustawić słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą.
- Wlać wodę do garnka (może być ciepła, szybciej się zagotuje). Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, licząc od zagotowania.