<

Dżem z mirabelek

  • Porcje: 7
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 220 kcal
Drukuj

Nigdy nie robiłam dżemu z mirabelek. W tym roku miałam tyle śliwek, że po wykorzystaniu wszystkich większych słoików na kompoty (zostały mi same małe) stwierdziłam, że robię dżem i to była bardzo mądra decyzja. Wyszedł pyszny i w dodatku w pięknym kolorze. Trochę musiałam się natrudzić przy wypestkowywaniu śliwek (pestki ciężko odchodziły), cała reszta to już prościzna. Wyszło mi z tej porcjii 7 małych słoiczków.

Składniki

Wykonanie

  1. Umyte, osuszone i wypestkowane śliwki wrzuciłam do garnka i zasypałam cukrem. Odstawiłam na jakieś 2 godziny.
  2. Gdy mirabelki puściły sok postawiłam garnek na gaz i doprowadziłam jego zawartość do wrzenia.
  3. Zmniejszyłam płomień i gotowałam, co chwilę mieszająć ok. 40 minut.
  4. Gorący dżem przełożyłam do wcześniej przygotowanych słoików i zakręciłam, nie pasteryzowałam.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap