<

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 25 min
  • Kalorie: 222 kcal
Drukuj

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, może być podawana jako przekąska lub stanowić podstawę pizzy. U mnie jako przekąska z pomidorkami, następnym razem wypróbuję z oliwkami.

Składniki

Wykonanie

  1. Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać cukrem, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera, pod koniec dodać oliwę, wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Ciasto nakryć bawełnią ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Do czosnku dodać oliwę, połówki pomidorków i 1 łyżkę oregano, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  5. Dłonie posmarować oliwą, ciasto wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę o wymiarach ok. 45 x 35 cm, rozprowadzić je równomiernie (powinno mieć grubość ok. 1,5 cm), palcami zrobić w cieście zagłębienia w regularnych odstępach.
  6. Pomidorki układać w zagłębieniach wypukłą częścią do dołu, polać ciasto pozostałą marynatą, posypać solą i oregano.
  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piec na złoty kolor 20-25 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap