Kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy. 20 lat temu, ten sernik był pieczony na wszystkie święta, a później jakoś wszyscy o nim zapomnieli. Szkoda, bo sernik jest na prawdę pyszny i łatwy do zrobienia.
Składniki
Wykonanie
Brzoskwinie osączyć, pokroić w grubą kostkę.
Ze składników na ciasto, zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę, podnosząc brzegi wysoko. Blachę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć żółtka i całe jajka z cukrem pudrem, dodawać do masy jajecznej ser, cały czas miksując.
Do masy serowej dodać mleko, olej, budynie w proszku, sok z cytryny.
Wymieszać na jednolitą masę, dodać pokrojone brzoskwinie i wylać na ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec, aż sernik się zarumieni ok. 70 minut.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.