- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 399 kcal
Drukuj
Całe gruszki wyglądają bardzo elegancko, ale niezbyt wygodnie się je pałaszuje. Jeśli dla komfortu gości wolicie je podać w połówkach, po przekrojeniu wyjmijcie gniazda łyżką do robienia kulek, a potem duście przez 10-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo są dojrzałe. Moje gruszki nie były dla gości i zostały spałaszowane w całości. U mnie gruszki - konferencja, wino - wytrawne, a gotowałam gruszki 15 minut. Zostawiłam gruszki na noc w syropie, bo wydawały mi się zbyt blade. Dopiero następnego dnia odcedziłam syrop i gotowałam w celu zredukowania. Źródło przepisu - BBC goodfood.
Wykonanie
- Wino, cukier, cynamon i wanilię umieść w średniej wielkości, wysokim rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Włóż do środka gruszki, upewniając się, że będą całkowicie przykryte winem.
- Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną być miękkie - jeśli były bardzo dojrzałe, wystarczy 15-20 minut.
- Wyjmij gruszki z rondla, a syrop gotuj przez 30 minut, aż się zredukuje i zgęstnieje. Ostudź.
- Gruszki w syropie można wstawić do lodówki i przechowywać do 2 dni, a wyjąć 1 godzinę przed podaniem.