<

Gruszki w merlot z wanilią i cynamonem

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 10
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 399 kcal
Drukuj

Całe gruszki wyglądają bardzo elegancko, ale niezbyt wygodnie się je pałaszuje. Jeśli dla komfortu gości wolicie je podać w połówkach, po przekrojeniu wyjmijcie gniazda łyżką do robienia kulek, a potem duście przez 10-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo są dojrzałe. Moje gruszki nie były dla gości i zostały spałaszowane w całości. U mnie gruszki - konferencja, wino - wytrawne, a gotowałam gruszki 15 minut. Zostawiłam gruszki na noc w syropie, bo wydawały mi się zbyt blade. Dopiero następnego dnia odcedziłam syrop i gotowałam w celu zredukowania. Źródło przepisu - BBC goodfood.

Składniki

Wykonanie

  1. Wino, cukier, cynamon i wanilię umieść w średniej wielkości, wysokim rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  2. Włóż do środka gruszki, upewniając się, że będą całkowicie przykryte winem.
  3. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną być miękkie - jeśli były bardzo dojrzałe, wystarczy 15-20 minut.
  4. Wyjmij gruszki z rondla, a syrop gotuj przez 30 minut, aż się zredukuje i zgęstnieje. Ostudź.
  5. Gruszki w syropie można wstawić do lodówki i przechowywać do 2 dni, a wyjąć 1 godzinę przed podaniem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap