<

Zupa dyniowa z zacierkami

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 70 kcal
Drukuj

Moja Babcia robiła taką dynię, moja Mama taką robi, od jakiegoś czasu robię i ja. Jeśli nigdy takiej dyni nie robiliście i nie jedliście, to zróbcie na próbę z małej dyńki i np. 1/2 l mleka. Ja dynię w takiej postaci uwielbiam i zawsze robię duży garnek. Moja zupa jest gęsta, mocno dyniowa i bardziej słodka niż słona.

Składniki

Wykonanie

  1. Obraną i pozbawioną pestek dynię kroję na mniejsze kawałki, układam w garnku, zalewam gorącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości (tak jak ziemniaki).
  2. Kiedy dynia jest już miękka, odcedzam tak jak ziemniaki (woda do wylania). Ugotowaną dynię rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków.
  3. W osobnym garnku zagotowuję mleko. Z mąki i jajka zagniatam ciasto, dość twarde, aby dało się trzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Tarte ciasto wrzucam partiami na gotujące mleko i gotuję aż kluseczki są miękkie ok. 10 minut.
  5. Gotową zacierkę łączymy z dynią, zagotowujemy, doprawiamy solą lub cukrem według uznania.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap