- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 70 kcal
Drukuj
Moja Babcia robiła taką dynię, moja Mama taką robi, od jakiegoś czasu robię i ja. Jeśli nigdy takiej dyni nie robiliście i nie jedliście, to zróbcie na próbę z małej dyńki i np. 1/2 l mleka. Ja dynię w takiej postaci uwielbiam i zawsze robię duży garnek. Moja zupa jest gęsta, mocno dyniowa i bardziej słodka niż słona.
Wykonanie
- Obraną i pozbawioną pestek dynię kroję na mniejsze kawałki, układam w garnku, zalewam gorącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości (tak jak ziemniaki).
- Kiedy dynia jest już miękka, odcedzam tak jak ziemniaki (woda do wylania). Ugotowaną dynię rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków.
- W osobnym garnku zagotowuję mleko. Z mąki i jajka zagniatam ciasto, dość twarde, aby dało się trzeć na tarce o dużych oczkach.
- Tarte ciasto wrzucam partiami na gotujące mleko i gotuję aż kluseczki są miękkie ok. 10 minut.
- Gotową zacierkę łączymy z dynią, zagotowujemy, doprawiamy solą lub cukrem według uznania.