<

Pychotka

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 470 kcal
Drukuj

Pychotkę można upiec na dwa sposoby. Można dwa placki posmarować dżemem i zapiec z białkami lub tylko ten wierzchni. U mnie w domu był taki przepis i zawsze się tak piekło, że placek na spodzie był suchy a cała beza na wierzchu. Tym razem, dwa białka zbywały mi jeszcze z inego ciasta i ubiłam 6 białek z 1 i 1/2 szklanki cukru.

Składniki

Wykonanie

  1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem posiekać, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki.
  3. Jeden placek upiec suchy, bez żadnych dodatków, piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
  4. Drugi placek posmarować dżemem, podpiec 15 minut. Białka ubić na pianę z cukrem, wyłożyć na podpieczony placek, posypać pokrojonymi orzechami. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
  5. 1 szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą szklankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń.
  6. Masło utrzeć, dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
  7. Gotowy krem wyłożyć na suchy placek, przykryć drugim plackiem z dżemem i bezą.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap