- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 220 kcal
Drukuj
Ostatnio doszłam do wniosku, że lepiej jest zrobić deser niż piec ciasto. Taki deser zje się raz i spokój, a przy takiej blasze z ciastem, to się krąży i krąży. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".
Wykonanie
- Z winogron wybieramy kilkanaście dorodnych owoców do przybrania deseru, pozostałe owoce, po dokładnym umyciu i osuszeniu, kroimy na połowę, odrzucamy pestki, rozkładamy na spodzie pucharków, polewamy łyżeczką alkoholu, przykrywamy szczelnie folią i trzymamy w chłodnym miejscu nawet przez kilka godzin.
- Przed podaniem deseru ubijamy serek homogenizowany z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dobrze spienionym sosem zalewamy wychłodzone owoce, wierzch przybieramy odłożonymi winogronami i od razu podajemy.