- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 40 kcal
Drukuj
Zupa idealna na jesienne chłody, jeśli ją porządnie doprawicie, to na pewno Was rozgrzeje. Zupa z taką ilością dyni jest dość rzadka, można dać więcej dyni, jeśli lubicie gęste zupy. Bulion warzywny możecie przygotować sami lub możecie użyć kostek rosołowych.
Wykonanie
- Dynię kroimy na małe kawałki (jak ziemniaki do zupy) i gotujemy w bulionie warzywnym aż do całkowitej miękkości (ok. 30 minut).
- Dodajemy po szczypcie imbiru, gałki muszkatałowej, kardamonu i chilli, sól oraz pieprz do smaku i całość blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Zupę podajemy posypując kilkoma pestkami dyni lub ziarnami słonecznika, uprażonymi na suchej patelni.