- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 440 kcal
Drukuj
Zostały Wam kotlety schabowe z obiadu i nie macie ochoty ich jeść drugi raz. Wystarczy położyć na kotlecie plaster ananasa, plaster żółtego sera, łyżeczkę żórawiny, zapiec w piekarniku i macie nowe pyszne danie. Takie danie świetnie się sprawdzi, gdy spodziewacie się gości. Można wcześniej usmażyć kotlety, a w ostatniej chwili tylko zapiec w piekarniku. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Wykonanie
- Mięso rozbić, doprawić, opanierować w jajku, w bułce i usmażyć.
- Na każdy kawałek usmażonego mięsa położyć plaster ananasa, w środek ananasa łyżeczką nałożyć dżem żurawinowy, w plasterku sera zrobić otwór i tak go ułożyć, by żurawina znalazła się w otworze.
- Zamiast ananasa na mięso można położyć połówkę brzoskwini (z puszki) i przykryć serem.
- Przed podaniem mięso zapiec w piekarniku (ok. 15 minut w temp. 180 stopni C).