<

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 55 min
  • Kalorie: 300 kcal
Drukuj

Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez domowej skórki pomarańczowej. Dodaję ją prawie do wszystkich ciast, to co mi zostanie po wypiekach, zamrażam i wyjmuję w razie potrzeby. W grudniu cytrusy są najtańsze i najsmaczniejsze, i to wtedy zjadamy ich najwięcej (przynajmniej ja tak mam), warto więc wykorzystać te skórki. Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kandyzowana-skorka-pomaranczowa

Składniki

Wykonanie

  1. Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić.
  2. Pozostałą skórkę pokroić w paski, następnie w kosteczkę. Miąższ pomarańczy zjeść.
  3. Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.
  4. W rondelku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na minimalnym ogniu (początkowo pod przykryciem, pod koniec gotowania bez przykrycia), aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut.
  5. Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar syropu (około 2 łyżek). Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap