<

Śledzie w oleju z zalewy octowej

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 270 kcal
Drukuj

Takie śledzie robiło się w moim rodzinnym domu zawsze na Wigilię, ale jadaliśmy je częściej niż tylko raz w roku. Lubię te śledzie, bo mogą postać w słoiku kilka dni i można ich używać do różnych sałatek lub zjeść ze śmietaną, majonezem lub jogurtem.

Składniki

Wykonanie

  1. Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody na godzinę.
  2. Składniki zalewy zagotować, odstawić do wystudzenia.
  3. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki.
  4. Śledzie z cebulą ułożyć w słoiku warstwami (na wierzchu cebula) i zalać zimną zalewą. Odstawić na ok. 12 godzin.
  5. Po 12 godzinach odcedzić ocet i zalać śledzie olejem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap