- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 270 kcal
Drukuj
Takie śledzie robiło się w moim rodzinnym domu zawsze na Wigilię, ale jadaliśmy je częściej niż tylko raz w roku. Lubię te śledzie, bo mogą postać w słoiku kilka dni i można ich używać do różnych sałatek lub zjeść ze śmietaną, majonezem lub jogurtem.
Wykonanie
- Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody na godzinę.
- Składniki zalewy zagotować, odstawić do wystudzenia.
- Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki.
- Śledzie z cebulą ułożyć w słoiku warstwami (na wierzchu cebula) i zalać zimną zalewą. Odstawić na ok. 12 godzin.
- Po 12 godzinach odcedzić ocet i zalać śledzie olejem.