<

Kopytka serowe

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 45
  • Pieczenie: 1 min
  • Kalorie: 150 kcal
Drukuj

Kopytka serowe można podawać na słodko i słono. Moje ulubione to: polane stopionym masłem z bułką tartą lub polane śmietaną i posypane cukrem. Smakują mi też podsmażone na masełku na chrupiąco.

Składniki

Wykonanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Razem z białym serem przepuścić przez praskę.
  2. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodać mąki.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy formować wałki, następnie pokroić je na ukos.
  4. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową.
  5. Podawać polane stopionym masłem z bułką tartą.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap