Pyszne chrupiące faworki, dużo zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te smażone tradycyjnie w głębokim tłuszczu. Przepis na te chrusty znalazłam na stronie "Kulinarna Wiola".
Składniki
Wykonanie
Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto, podsypując delikatnie mąką, bardzo cienko rozwałkować (cieniej niż na makaron).
Pokroić w ukośne pasy, rozciąć wzdłuż przez środek (nie do końca), przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć.
Faworki układać na blasze wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.