<

Faworki z piekarnika

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 340 kcal
Drukuj

Pyszne chrupiące faworki, dużo zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te smażone tradycyjnie w głębokim tłuszczu. Przepis na te chrusty znalazłam na stronie "Kulinarna Wiola".

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto, podsypując delikatnie mąką, bardzo cienko rozwałkować (cieniej niż na makaron).
  3. Pokroić w ukośne pasy, rozciąć wzdłuż przez środek (nie do końca), przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć.
  4. Faworki układać na blasze wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez 10-13 minut.
  5. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap