<

Minipączki serowe

  • Porcje: 25
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 330 kcal
Drukuj

Pączuszki pyszne, przepis prosty, jedynie formowanie okrągłych kulek mało przyjemne (ciasto trochę się lepi do rąk). Smażenie to już sama przyjemność, nawet te pączki, które wyjdą niezbyt kształtne, w trakcie smażenia robią się pięknie zaokrąglone. Wyszło mi z tej porcji 25 sztuk.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Twaróg zemleć w maszynce i miksować z cukrem oraz cukrem waniliowym, stopniowo dodając żółtka.
  2. Masę twarogową przełożyć do mąki, po czym dolać śmietanę oraz spirytus lub ocet. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  3. Z ciasta uformować wilgotnymi rękoma małe, kształtne kulki i wrzucać na gorący olej. Minipączki usmażyć na rumiano z obu stron i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  4. Przed podaniem pączuszki równomiernie oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap