- Porcje: 25
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 330 kcal
Drukuj
Pączuszki pyszne, przepis prosty, jedynie formowanie okrągłych kulek mało przyjemne (ciasto trochę się lepi do rąk). Smażenie to już sama przyjemność, nawet te pączki, które wyjdą niezbyt kształtne, w trakcie smażenia robią się pięknie zaokrąglone. Wyszło mi z tej porcji 25 sztuk.
Wykonanie
- Mąkę przesiać przez sitko z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Twaróg zemleć w maszynce i miksować z cukrem oraz cukrem waniliowym, stopniowo dodając żółtka.
- Masę twarogową przełożyć do mąki, po czym dolać śmietanę oraz spirytus lub ocet. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
- Z ciasta uformować wilgotnymi rękoma małe, kształtne kulki i wrzucać na gorący olej. Minipączki usmażyć na rumiano z obu stron i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem pączuszki równomiernie oprószyć cukrem pudrem.