- Porcje: 1,5 L
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 300 kcal
Drukuj
Wielokrotnie słyszałam, jaka to pyszna jest nalewka z kukułek, aż w końcu postanowiłam to sprawdzić. Nalewkę można robić z dodatkiem mleka i żółtek, ja postanowiłam za pierwszym razem nie kombinować i moja jest tylko z cukierków, wody, wódki, cukru (można pominąć). Nalewka bardzo smaczna, myślę, że posmakuje nie tylko wielbicielom kukułek. Możecie zrobić pół porcji na próbę.
Wykonanie
- Wodę zagotować z cukrem i rozpuścić w niej cukierki (można delikatnie podgrzewać, będzie łatwiej rozpuścić), następnie przestudzić.
- Rozpuszczone cukierki zalać 1 litrem wódki, wlać do butelek i odsawić na 3 dni.
- Przed podaniem wstrząsnąć butelką, bo nalewka w trakcie stania trochę się rozwarstwia.