<

Sodziaki

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 100 kcal
Drukuj

Chcecie pochrupać w karnawale coś własnej roboty i nie chce się Wam smażyć faworków a tym bardziej pączków, to ten przepis jest w sam raz dla Was. Prosty i zawsze się udaje. Sodziaki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Jeśli zostaną na następny dzień można je odświeżyć, wstawiając na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i będą smakowały jak świeże.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Dodać jajka i śmietanę lub mleko.
  2. Zagnieść ciasto (ma być troszkę rzadsze niż na pierogi).
  3. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Kroić w rąby, kwadraty lub wycinać szklanką.
  4. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, po czym osączyć na ręczniku papierowym.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap