- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 210 kcal
Drukuj
Sernik ten możecie zrobić w dowolnej formie / tortownicy, jednej dużej lub kilku małych. Zrobiłam sernik w formie, która ma na spodzie wgłębienie w kształcie serca. Po zastygnięciu sernika wgłębienie wypełniłam galaretką. W zwykłej tortownicy też możecie zrobić serduszka. Galaretkę rozpuścić tak jak w przepisie, przelać do płaskiego naczynia. Gdy galaretka porządnie zastygnie, wycinać serduszka foremką do ciastek. Wycięte serduszka ułożyć na spodzie tortownicy i zalać masą serową. Po zastygnięciu i odwróceniu sernika serduszka z galaretki będą na wierzchu.
Wykonanie
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
- Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje wstawić na ok. 20 s do kuchenki mikrofalowej lub naczynia z gorącą wodą i rozpuśćić.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem, z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy partiami, cały czas ucierając, ser.
- Na koniec dodajemy zimną, rozpuszczoną żelatynę i pianę z białek. Składniki dokładnie łączymy i od razu przekładamy do formy.
- Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.