<

Walentynkowy sernik na zimno

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

Sernik ten możecie zrobić w dowolnej formie / tortownicy, jednej dużej lub kilku małych. Zrobiłam sernik w formie, która ma na spodzie wgłębienie w kształcie serca. Po zastygnięciu sernika wgłębienie wypełniłam galaretką. W zwykłej tortownicy też możecie zrobić serduszka. Galaretkę rozpuścić tak jak w przepisie, przelać do płaskiego naczynia. Gdy galaretka porządnie zastygnie, wycinać serduszka foremką do ciastek. Wycięte serduszka ułożyć na spodzie tortownicy i zalać masą serową. Po zastygnięciu i odwróceniu sernika serduszka z galaretki będą na wierzchu.

Składniki

Wykonanie

  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
  2. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje wstawić na ok. 20 s do kuchenki mikrofalowej lub naczynia z gorącą wodą i rozpuśćić.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem, z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy partiami, cały czas ucierając, ser.
  4. Na koniec dodajemy zimną, rozpuszczoną żelatynę i pianę z białek. Składniki dokładnie łączymy i od razu przekładamy do formy.
  5. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap