- Porcje: 5
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 45 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Tak przygotowane skrzydełka można podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Uważać trzeba, żeby nie spalić delikatnych końcówek skrzydełek. Najlepiej podwinąć je, chowając pod większe kawałki mięsa. Póki co, moje oregano pod śniegiem, więc posypałam suszonym. Jak tylko wyjdą z ziemi młode listki, to oczywiście będę używała świeżego oregano.
Wykonanie
- Skrzydełka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny (kawałki owocu można dodać do mięsa do pieczenia).
- W naczyniu połączyć syrop klonowy, sos sojowy, szczyptę soli, pieprz, olej i połamane listki laurowe.
- Marynatę wylać na skrzydełka i dokładnie je w niej obtoczyć.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 200 st. Upieczone skrzydełka posypać oregano świeżym lub suszonym.