<

Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym

  • Porcje: 5
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 45 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

Tak przygotowane skrzydełka można podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Uważać trzeba, żeby nie spalić delikatnych końcówek skrzydełek. Najlepiej podwinąć je, chowając pod większe kawałki mięsa. Póki co, moje oregano pod śniegiem, więc posypałam suszonym. Jak tylko wyjdą z ziemi młode listki, to oczywiście będę używała świeżego oregano.

Składniki

Wykonanie

  1. Skrzydełka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny (kawałki owocu można dodać do mięsa do pieczenia).
  2. W naczyniu połączyć syrop klonowy, sos sojowy, szczyptę soli, pieprz, olej i połamane listki laurowe.
  3. Marynatę wylać na skrzydełka i dokładnie je w niej obtoczyć.
  4. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 200 st. Upieczone skrzydełka posypać oregano świeżym lub suszonym.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap