- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 280 kcal
Drukuj
Ciasteczka piekłam pod kątem Walentynek, więc użyłam foremek - serduszek. Swoje ciasteczka możecie formować dowolnie, zależnie od okazji. Aby równomiernie obsypać ciasteczka cukrem, najlepiej jest wsypać cukier do płaskiego talerza i kłaść ciastka, posmarowaną białkiem stroną na cukier. Ciasteczka nie rosną w trakcie pieczenia, można je układać na blasze jedno obok drugiego.
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito i dodać do mąki.
- Następnie dodać cukier, masło i sól. Całość posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać foremkami ciastka.
- Ciastka smarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C.