<

Walentynkowe Serca Z Galaretką

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 280 kcal
Drukuj

Zrobiłam ciasteczka w kształcie serca, przełożyłam czerwoną galaretką i nazwałam Walentynkowe Serca, ponieważ jutro mamy Walentynki. Oczywiście ciasteczka można robić w dowolnym kształcie i przekładać dowolną galaretką, w zależności od okazji.

Składniki

Wykonanie

  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiać przez sito do miski lub na stolnicę. Dodać masło, cukier puder, żóltka oraz proszek do pieczenia i energicznie zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego za pomocą foremek serduszka. W połowie z nich na środku wyciąć małe serduszko.
  4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 15 minut, po czym odstawić do ostygnięcia.
  5. Przestudzone ciasteczka z wycięciem posypać cukrem pudrem. Ciasteczka bez wycięcia smarować lekko tężejącą galaretką i składać w pary. Po sklejeniu wszystkich ciasteczek wlać galaretkę do wyciętych serduszek. Odstawić do zastygnięcia galaretki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap