- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 280 kcal
Drukuj
Zrobiłam ciasteczka w kształcie serca, przełożyłam czerwoną galaretką i nazwałam Walentynkowe Serca, ponieważ jutro mamy Walentynki. Oczywiście ciasteczka można robić w dowolnym kształcie i przekładać dowolną galaretką, w zależności od okazji.
Wykonanie
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, odstawić do wystudzenia.
- Mąkę przesiać przez sito do miski lub na stolnicę. Dodać masło, cukier puder, żóltka oraz proszek do pieczenia i energicznie zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego za pomocą foremek serduszka. W połowie z nich na środku wyciąć małe serduszko.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 15 minut, po czym odstawić do ostygnięcia.
- Przestudzone ciasteczka z wycięciem posypać cukrem pudrem. Ciasteczka bez wycięcia smarować lekko tężejącą galaretką i składać w pary. Po sklejeniu wszystkich ciasteczek wlać galaretkę do wyciętych serduszek. Odstawić do zastygnięcia galaretki.