- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 380 kcal
Drukuj
Przepis na to pyszne i efektowne ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamiast ubić śnieżkę z mlekiem, ubiłam ze śmietaną 30%. Kiedyś już to ciasto piekłam, ale wtedy upiekłam biszkopt z sześciu jajek. Tym razem zrobiłam z dziewięciu i ciasto jest bardzo wysokie.
Wykonanie
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C około 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka podsmażyć około 20 minut, co chwilę mieszając. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/2 szklanki wody, odstawić do przestudzenia. "Śnieżkę ubić według przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.
- PRZEŁOŻENIE PLACKA: Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa ze "Śnieżki"- biszkopt - polewa.