<

Z Pierniczkami

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 380 kcal
Drukuj

Przepis na to pyszne i efektowne ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamiast ubić śnieżkę z mlekiem, ubiłam ze śmietaną 30%. Kiedyś już to ciasto piekłam, ale wtedy upiekłam biszkopt z sześciu jajek. Tym razem zrobiłam z dziewięciu i ciasto jest bardzo wysokie.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C około 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka podsmażyć około 20 minut, co chwilę mieszając. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  3. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/2 szklanki wody, odstawić do przestudzenia. "Śnieżkę ubić według przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.
  4. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa ze "Śnieżki"- biszkopt - polewa.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap