- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 50 kcal
Drukuj
Krążą dowcipy, a nawet piosenki, że Polacy gotują w niedzielę rosół, a w poniedziałek - pomidorowa. U mnie coraz rzadziej pomidorowa, a coraz częściej porowa z serkiem topionym i mięsem mielonym. Pyszna zupka i można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.
Wykonanie
- Mięso podsmażyć kilka minut na średnim ogniu, tak by straciło kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki, odsączając z nadmiaru tłuszczu.
- Na tej samej patelni, na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki. Podlać 1 szklanką gorącego bulionu i dusić dalej ok. 10 minut.
- Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem i gotować ok. 20 minut. W trakcie gotowania dodać podsmażone męso.
- Szklankę wywaru zmiksować z kostką serka topionego, dodać śmietankę (można dodać 1 łyżkę mąki), całość wlać do zupy, zagotować.
- Zupę doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.