<

ZUPA Z PORA Z SERKIEM I MIĘSEM MIELONYM

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 50 kcal
Drukuj

Krążą dowcipy, a nawet piosenki, że Polacy gotują w niedzielę rosół, a w poniedziałek - pomidorowa. U mnie coraz rzadziej pomidorowa, a coraz częściej porowa z serkiem topionym i mięsem mielonym. Pyszna zupka i można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.

Składniki

Wykonanie

  1. Mięso podsmażyć kilka minut na średnim ogniu, tak by straciło kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki, odsączając z nadmiaru tłuszczu.
  2. Na tej samej patelni, na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki. Podlać 1 szklanką gorącego bulionu i dusić dalej ok. 10 minut.
  3. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem i gotować ok. 20 minut. W trakcie gotowania dodać podsmażone męso.
  4. Szklankę wywaru zmiksować z kostką serka topionego, dodać śmietankę (można dodać 1 łyżkę mąki), całość wlać do zupy, zagotować.
  5. Zupę doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap