Kilka lat przymierzałam się do upieczenia tej babki, w końcu się udało. Babka tak pyszna, że nie zdążyłam jej sfotografować w przekroju, a już jej nie było.
Składniki
Wykonanie
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, majonezem i ajerkoniakiem.
Do utartej masy dodać przesiane mąki, aromat pomarańczowy i pianę z białek. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy z kominkiem. Piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z ajeroniakiem i polać wystudzoną babkę. Wierzch babki można oprószyć odrobiną kolorowej posypki cukrowej.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.