<

BABKA Z MAJONEZEM I AJERKONIAKIEM

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 360 kcal
Drukuj

Kilka lat przymierzałam się do upieczenia tej babki, w końcu się udało. Babka tak pyszna, że nie zdążyłam jej sfotografować w przekroju, a już jej nie było.

Składniki

 

Wykonanie

  1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, majonezem i ajerkoniakiem.
  4. Do utartej masy dodać przesiane mąki, aromat pomarańczowy i pianę z białek. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  5. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy z kominkiem. Piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni C do tzw. suchego patyczka.
  6. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z ajeroniakiem i polać wystudzoną babkę. Wierzch babki można oprószyć odrobiną kolorowej posypki cukrowej.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap