- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 490 kcal
Drukuj
Bardzo lubię wafle, przełożone czymkolwiek i bardzo lubię krem z jajkami bitymi na parze. Więc gdy zobaczyłam ten przepis w gazetce "Przyślij Przepis", powiedziałam - robię! Mazurek jest pyszny, choć trochę pracochłonny.
Wykonanie
- Czekoladę roztapiamy. Orzechy, śliwki, rodzynki i migdały siekamy.
- Jajka ubijamy na parze z cukrami do puszystej masy. Dodajemy kakao, mieszamy. Miskę, w której ubijaliśmy jajka, wstawiamy do większego naczynia, wypełninego zimną wodą i ucieramy, aż masa wystygnie.
- Masło ucieramy, dodając stopniowo krem (trochę zmieszanego z masłem kremu odkładamy).
- Dodajemy czekoladę, bakalie i olejek. Mieszamy. Wafel smarujemy warstwą kremu, przykrywamy kolejnym waflem. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników.
- Wierzch dekorujemy odłożonym kremem, migdałami i ozdobami. Chłodzimy.