- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 7 min
- Kalorie: 190 kcal
Drukuj
Kasza bulgur - rodzaj kaszy z ziaren pszenicy twardej durum, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Na sałatkę wybieramy odmiany średnio- i drobnoziarniste.
Wykonanie
- Kaszę wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wrzącej wody i gotować ok. 7 minut bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
- Do przestudzonej kaszy kolejno dodawać: pokrojony w kostkę ananas, polędwicę drobiową, sparzoną żurawinę i uprażone na maśle pestki słonecznika.
- Wymieszać, doprawić majonezem i przyprawami do smaku.