<

PIEGOWATY JAŚ

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 390 kcal
Drukuj

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji. W przepisie nie jest podane z ilu jajek ma być biszkopt piegowaty, ja zrobiłam z 6 i przekroiłam na pół. Wierzch polałam czekoladą, rozpuszczoną z odrobiną mleka.

Składniki

Wykonanie

  1. Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 1/2 szklanki suchego maku. Można upiec jeden np. z 6 jajek i po upieczeniu przekroić (ja tak zrobiłam).
  2. Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części.
  3. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejąca galaretka - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa. Drugą część masy nakładamy po zastygnięciu galaretki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap