- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 65 min
- Kalorie: 25 kcal
Drukuj
Bardzo lubię zupę z botwiny, tylko zawsze przegapię ten moment, kiedy buraczki są młode. Kiedy już w końcu się przybiorę i pójdę na grządki po botwinę, okazuje się, że buraki są już duże a liście stare i brzydkie. Tym razem się udało i mam nadzieję, że zdążę jeszcze zrobić chłodnik z botwiny (oczywiście jak się pośpieszę).
Wykonanie
- Skrzydełka, liście pora i selera umyć, marchew i pietruszkę obrać i umyć. Wszystko gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut, następnie wyjąć włoszczyznę i mięso.
- Botwinę umyć, buraczki obrać i pokroić w kostkę, liście i gałązki posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Do bulionu dodać buraczki i ziemniaki, gotować 20 minut. Dodać gałązki i liście botwiny i gotować jeszcze 15 minut.
- Zupę przyprawić i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować, posypać umytą i posiekaną natką pietruszki, następnie dodać pokrojoną w plastry i ugotowaną w bulionie marchew.