<

ZUPA Z KURKAMI

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 70 kcal
Drukuj

Zupa z kurkami, to ulubiona zupa moich domowników. Zawsze szybko znika, ile bym jej nie zrobiła. W ten sam sposób można zrobić zupę z innymi grzybami np. maślakami lub opieńkami.

Składniki

Wykonanie

  1. Kurki oczyścić, opłukać, odsączyć na cedzaku.
  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodać kurki (małe w całości, większe można pokroić) i smażyć na dużym ogniu ok. 10 minut, aż część wody odparuje.
  3. W tym czasie, kiedy będziemy smażyć cebulę i kurki, zagotować rosół w garnku. Do rosołu wrzucić: liski laurowe, kulki ziela angielskiego, korzeń pietruszki, liście selera i pora, marchewkę - pokrojoną w drobną kostkę.
  4. Do gotującego się rosołu dodać przesmażone kurki z cebulą i ziemniaki - pokrojone  w drobną kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować. Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap