Zupa z kurkami, to ulubiona zupa moich domowników. Zawsze szybko znika, ile bym jej nie zrobiła. W ten sam sposób można zrobić zupę z innymi grzybami np. maślakami lub opieńkami.
Składniki
Wykonanie
Kurki oczyścić, opłukać, odsączyć na cedzaku.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodać kurki (małe w całości, większe można pokroić) i smażyć na dużym ogniu ok. 10 minut, aż część wody odparuje.
W tym czasie, kiedy będziemy smażyć cebulę i kurki, zagotować rosół w garnku. Do rosołu wrzucić: liski laurowe, kulki ziela angielskiego, korzeń pietruszki, liście selera i pora, marchewkę - pokrojoną w drobną kostkę.
Do gotującego się rosołu dodać przesmażone kurki z cebulą i ziemniaki - pokrojone w drobną kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować. Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.