- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 330 kcal
Drukuj
Przepis na ten sernik pewnie wszyscy znacie, tylko może zapomnieliście o nim tak jak ja. Kiedyś robiłam go bardzo często, a później zapomniałam o nim na kilkanaście lat, aż do dzisiaj. Przepis mam od mojej siostry Małgosi.
Wykonanie
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodawać stopniowo żółtka. Do masła dodawać porcjami ser, utrzeć na jednolitą masę.
- Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać aromat, wymieszać, do drugiej dodać kakao i też wymieszać.
- Na dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć herbatniki - trzy rzędy po 6 herbatników. Posmarować herbatniki połową sera. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą warstwę sera.
- Podnieść po obu stronach do góry, łącząc poziomo rzędy herbatników i utworzyć domek. Docisnąć, owinąć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia chatkę polać dowolną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami.