<

SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 70
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 530 kcal
Drukuj

Sernik ten można zamrozić i podać jako torcik lodowy. Tym razem poszłam na łatwiznę (nie miałam orzechów) i zrobiłam sernik na biszkoptach, też było pysznie. Jeśli będziecie obkładać wierzch sernika malinami, zróbcie to od razu po wyrównaniu powierzchni, zanim masa zdąży zastygnąć. Można też owoce lekko wcisnąć, dzięki czemu będą "trzymać się" całości.

Składniki

Wykonanie

  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, stopione masło i orzechy, całość zmiksuj.
  2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy (śr. 24 cm). Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni C wystudź.
  3. Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą lekko podgrzej, żeby się rozpuściła, wystudź.
  4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem, połącz z ubitą śmietaną i płynną żelatyną.
  5. Połowę masy wyłóż na ciasto. Ułóż na niej maliny, przykryj pozostałą masą, wyrównaj. Wierzch sernika obłóż malinami, wstaw do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap