- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 70
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 530 kcal
Drukuj
Sernik ten można zamrozić i podać jako torcik lodowy. Tym razem poszłam na łatwiznę (nie miałam orzechów) i zrobiłam sernik na biszkoptach, też było pysznie. Jeśli będziecie obkładać wierzch sernika malinami, zróbcie to od razu po wyrównaniu powierzchni, zanim masa zdąży zastygnąć. Można też owoce lekko wcisnąć, dzięki czemu będą "trzymać się" całości.
Wykonanie
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, stopione masło i orzechy, całość zmiksuj.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy (śr. 24 cm). Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni C wystudź.
- Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą lekko podgrzej, żeby się rozpuściła, wystudź.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem, połącz z ubitą śmietaną i płynną żelatyną.
- Połowę masy wyłóż na ciasto. Ułóż na niej maliny, przykryj pozostałą masą, wyrównaj. Wierzch sernika obłóż malinami, wstaw do lodówki na kilka godzin.