<

BISZKOPT PRZEKŁADANY BITĄ ŚMIETANĄ Z ANANASEM

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 380 kcal
Drukuj

Bardzo mi to ciasto smakuje. Proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do białek i razem chwilę miksować. Do białek połączonych z żółtkami, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut. Po wyjęciu, lekko ostudzony biszkopt, wykładamy i kładziemy go do góry spodem, będzie wtedy równy. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.
  2. 500 ml śmietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru, dodać serek mascarpone. Pod koniec, gdy śmietana jest już ubita, dodać przestudzoną galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1 szklance wody), chwilę wszystko miksować. Z ubitej masy odłożyć 6 łyżek do dekoracji na wierzchu ciasta. Do pozostałej części masy, dodać pokrojonego ananasa z puszki, a sok z dodatkiem alkoholu lub przegotowanej wykorzystać do nasączenia biszkoptu. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę, galaretkę truskawkową (rozpuszczoną w 1 szklance wody), wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Masą z galaretką i ananasem przekładamy biszkopt. Odłożoną czystą masą smarujemy wierzch biszkoptu i posypujemy, np. kakao lub inną posypką.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap