<

PIERNICZKI Z KARMELEM

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 400 kcal
Drukuj

Przepis na pierniczki pochodzi z książki Siostry Anastazji, a przymierzałam się do niego kilka lat. Siostra Anastazja pisze, aby upalić cukier na karmel, ale nie radzi jak to zrobić i pisze, aby karmel wystudzić. Zimny karmel jest tak twardy, że nie da się go wyjąć z garnka, więc ja jeszcze ciepły mieszam z miodem. Aby upalić cukier na karmel należy: wlać do garnka odrobinę wody, zagotować, wsypać cukier, gotować i mieszać aż cukier się rozpuści i zrobi się bursztynowy. Ciasto tuż po zrobieniu jest rzadkie, po kilku godzinach (w chłodnym miejscu) robi się twarde i bardzo dobrze się wałkuje. Moich pierniczków nie zdążyłam polukrować (tak szybko zniknęły).

Składniki

Wykonanie

  1. 100 g cukru upalić na karmel, jeszcze ciepły wymieszać z miodem.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  3. Masło lub margarynę utrzeć z resztą cukru, dodawać po 1 jajku, miód z karmelem i mąkę. Ciasto najlepiej zarobić na noc i piec na drugi dzień.
  4. Ciasto rozwałkować na dowolną grubość, wycinać różne kształty i piec w piekarniku, nagrzanym do temp. 180 stopno C przez 10-15 minut (zależy od grubości ciastek).
  5. Składniki lukru dobrze utrzeć i polukrować ciasteczka.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap