<

PERLICZKA PIECZONA

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 170 min
  • Kalorie: 135 kcal
Drukuj

Perliczkę piekłam pierwszy raz w życiu. Sama wyhodowałam dwie sztuki (trzecią zjadł mi lis) i nie bardzo wiedziałam jak mam przyrządzić tego ptaszka. Przepis znalazłam na stronie "niebo na talerzu".

Składniki

Wykonanie

  1. Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, nóżki związać.
  2. Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Jeśli będzie zbyt mało wody, aby przykryć całą perliczkę, dorobić solanki. Odstawić w chłodne miejsce na 12-24 godziny.
  3. Wyjąć mięso z solanki, natrzeć majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 2,5 godziny. Po tym czasie rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) i piec jeszcze 20 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na ok. 15 minut, aby zachowało soki.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap