<

PĄCZKI DOMOWE

  • Porcje: 25
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 300 kcal
Drukuj

Pączki te zrobiłam w zeszłym roku na tłusty czwartek, zdążyłam je sfotografować, tylko z przepisem zeszło mi się aż do tej pory.

Składniki

Wykonanie

  1. W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do zaczynu dodajemy żółtka, cukier puder, sól oraz sianą przez sito, wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodajemy płynny tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i wyrabiamy całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Ciasto, przykryte ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek, kroimy na 25 części, z każdej robimy zgrabny, niezbyt gruby placuszek, nakładamy powidła (nie mogą być zimne, aby nie było różnicy temperatur), zlepiamy i układamy na stolnicy do wyrośnięcia.
  4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy pączki, aż będą zrumienione z obu stron, wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę, wyłożoną papierowymi ręcznikami. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem lub jeszcze ciepłe lukrujemy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap