- Porcje: 50
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 270 kcal
Drukuj
Wyszło mi z tej porcji 50 pączków, poczęstowałam nimi kilka osób i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam ziemniaki. Dodatek gotowanych ziemniaków sprawia, że pączki są bardziej wilgotne, dłużej zachowują świeżość i są mniej kaloryczne. Ciasto bardzo szybko się robi i nie trzeba wygniatać, aż pojawią się pęchęrzyki powietrza.
Wykonanie
- Ciepłe ziemniaki zemleć, ostudzić. Dodać cukier waniliowy, cukier, rozkruszone na drobno drożdże, jajka, mąkę, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz. Wygnieść i zostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Uformowane, okrągłe pączki układamy na ściereczce, zlepioną częścią do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Smażyć na głębokim oleju, wyciągnąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.