Kolejny przepis, który dostałam od Dominiki. Ciasto równie smaczne jak poprzednie. Zabrakło mi cytrynowej galaretki i na wierzch do śmietany dałam agrestową. Wierzch ciasta możecie dowolnie udekorować, u mnie plasterki kiwi.
Składniki
Wykonanie
Odzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka, przesiane mąki i olej. Delikatnie mieszamy i wykładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.
Trzy szklanki wody zagotować z cukrem. W dwóch szklankach zimnej wody rozrobić kisiele, ugotować kisiel. Do gorącego kisielu wsypać suche galaretki i masło. Wymieszać na jednolitą masę.
Połowę masy ciepłej wyłożyć na biszkopt, na to dać pokrojone w plasterki kiwi i wyłożyć resztę gorącego kisielu. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić na chwilę do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Wierzch dowolnie udekorować.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.