<

CHŁODNIK Z BOTWINKI

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 60 kcal
Drukuj

Taki chłodnik to idealna zupa na upalne dni, pyszna, lekka, pełna witamin i w pęknym różowym kolorze. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem.

Składniki

Wykonanie

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Botwinkę kroimy razem z buraczkami, najdrobniej jak się da. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana, a wody nie było zbyt dużo. Solimy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy kilka minut (ok. 10), aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Buraka obieramy, ścieramy surowego na drobnych oczkach i dodajemy do botwinki. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużej misce lub garnku mieszamy schłodzony jogurt, maślankę, kefir, następnie dodajemy podgotowaną przestudzoną botwinkę, startego buraczka, starte ogórki i rzodkiewki, posiekany szczypiorek i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny.
  4. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu. Na talerz wlewamy chłodnik dekorujemy, połówką jajka ugotowanego na twardo i świeżym, posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap