<

KROKIETY NALEŚNIKOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Pyszne chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami, można je podawać z barszczem czerwonym (czystym) lub sosem grzybowym. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

Składniki

Wykonanie

  1. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, jeśli ktoś chce - także oliwę. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Można też dodać całe jajko, nie ubijając piany. Usmażyć naleśniki.
  2. Kapustę pokroić na kawałki, ugotować, odcisnąć dość dobrze wodę, zmielić w maszynce o grubym sitku. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć. Jeśli zamiast pieczarek mamy suszone grzyby, to przeddzień namoczyć (np. na noc), po czym ugotować i zmielić w maszynce o drobnym sitku lub drobno pokroić.
  3. Cebulę pokroić i usmażyć. Kapustę zmieszać z grzybami i cebulą, doprawić.
  4. Nakładać na naleśniki, zwijać w rulony. Można obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap