Pyszne chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami, można je podawać z barszczem czerwonym (czystym) lub sosem grzybowym. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Składniki
Wykonanie
Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, jeśli ktoś chce - także oliwę. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Można też dodać całe jajko, nie ubijając piany. Usmażyć naleśniki.
Kapustę pokroić na kawałki, ugotować, odcisnąć dość dobrze wodę, zmielić w maszynce o grubym sitku. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć. Jeśli zamiast pieczarek mamy suszone grzyby, to przeddzień namoczyć (np. na noc), po czym ugotować i zmielić w maszynce o drobnym sitku lub drobno pokroić.
Cebulę pokroić i usmażyć. Kapustę zmieszać z grzybami i cebulą, doprawić.
Nakładać na naleśniki, zwijać w rulony. Można obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.