<

PIECZONE PIEROŻKI Z JABŁKAMI

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 140 kcal
Drukuj

Smaczne i proste w przygotowaniu kruche pierożki. Najlepsze do pierożków będą kwaśne jabłka. Jeśli Wasze jabłka będą mało soczyste, możecie zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej lub całkiem ją pominąć.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać serek, zagnieść ciasto.
  2. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka i podgrzać z cukrem. Do gorących jabłek dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka np. szklanką. Ułożyć na brzegu łyżeczkę jabłek, złożyć na pół, jednocześnie sklejając boki.
  4. Piec w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni C ok. 20 minut.
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu, pierożki posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap