- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 180 min
- Kalorie: 210 kcal
Drukuj
Zrobiłam sernik z truskawkami, ponieważ mam jeszcze spory zapas mrożonych truskawek, ale możecie je zastąpić innymi owocami. Galaretki też mogą być w innym smaku i kolorze. Z tej porcji wychodzi liliana duża i druga mniejsza, albo możecie sernik wyłożyć do dużej tortownicy.
Wykonanie
- Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do wychłodzenia.
- Na spód liliany i lilianki, lub tortownicy ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
- Dwie galaretki rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do wychłodzenia.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać ser i galaretki.
- Białka ubić w kuchciku, lub mikserem, dodać do masy seroweji dokładnie wymieszać.
- Serową masę wyłożyć do liliany i lilianki, lub tortownicy i wstawić do lodówki.