<

Galareta

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 180 min
  • Kalorie: 140 kcal
Drukuj

Mięso na galaretę wybieramy według własnego smaku. Może być cielęcina (kości, nogi, pręgi), wieprzowina (nogi, głowizna), drób (udka, skrzydełka, filet). Ja dałam dwie nóżki wieprzowe, golonkę, filet z kurczaka, udko kurczaka. Jeśli damy sporo nóżek wieprzowych, to ilość kleju będzie wystarczająca i nie musimy dodawać żelatyny. Jeśli dacie więcej mięska to dodajcie ok. 3 łyżek żelatyny, będziecie mieć pewność, że galareta zastygnie.

Składniki

Wykonanie

  1. Mięso zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szum.
  2. Wrzucić przyprawy, czosnek drobno pokrojony, marchewkę, cebulę.
  3. Gotować powoli do miękości mięsa (kurczaka wyjąć wcześniej).
  4. Po ugotowaniu odlać wywar.
  5. Wywar doprawić solą, pieprzem, dodać żelatynę.
  6. Wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, ułożyć w salaterkach (udekorować według gustu).
  7. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  8. Podawać skropione octem, lub sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap