<

Puchar owocowo-czekoladowy

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 360 kcal
Drukuj

Pyszny deser przygotowany w 15 min. Można użyć innych owoców według uznania, a ciasteczka korzenne i herbatniki zastąpić kruchymi ciasteczkami maślanymi. Przepis pochodzi z książki "Czekoladowe inspiracje" Tupperware

Składniki

Wykonanie

  1. Obrać ze skórki kiwi i banany, pokroić w plasterki.
  2. Z gruszek i jabłek  usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone owoce, miód, 2 gwizdki anyżu
  4. Powoli smażyć, tak aby składniki się skarmelizowały
  5. Odstawić na chwilę patelnię, skropić owoce rumem, podgrzewać 5 sekund i podpalić
  6. Rozdrobnić pierniczki i herbatniki, czekoladę i śmietanę delikatnie podgrzewając  rozpuścić
  7. Ubić serek mascarpone i cukier, dodać do masy serowej mieszaninę czekolady i śmietany
  8. Ubijać dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  9. Przełożyć do pucharków masę serowo-czekoladową, skarmelizowane owoce
  10. Oprószyć szczyptą sproszkowanej wanilii i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu
  11. Położyć warstwę grubo pokruszonych ciasteczek i znów owoce, podawać zimne 

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap