- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 190 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu tort, który zawsze się udaje. Ja upiekłam biszkopt sama, ale jeśli chcecie błyskawicznie zrobić tort, możecie kupić gotowy biszkopt. Przepis na masę śmietanową znalazłam dawno temu w gazecie. Można ją wykorzystać również do rolady czy kruchych babeczek.
Wykonanie
- Biszkopt upiec tak jak w przepisie na roladę.
- Wystudzić, przekroić na pół, można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
- Pół litra śmietany kremówki ubić na sztywno.
- Do ubitej śmietany dodać 2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody i wystudzone.
- Dodać do masy śmietanowej pokrojone truskawki.
- Ułożyć w tortownicy jeden krążek biszkopta.
- Posmarować połową masy, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę masy.
- Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać lekko tężejącą galaretką.