Idealna na wiosnę, krucha tarta ze świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem. Zanim posypiemy tartę serem, możemy skropić ją oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis".
Składniki
Wykonanie
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, masłem i 3 łyżkami wody.
Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Jajka rozkłócamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Fetę kroimy w małą kostkę, rzodkiewki w cienkie plasterki.
Dymki i szczypiorek siekamy, żółty ser ścieramy na tarce.
Formę na tartę (śr. 25 cm) wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 180 st. C.
Na ciasto wylewamy jajka ze śmietaną i rozkładamy fetę.
Pieczemy 30 minut.
Wierzch posypujemy szczypiorkiem wymieszanym z żółtym serem, rzodkiewką i dymką.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.