- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Szarlotka to ulubione ciasto moich domowników i właśnie taka tradycyjna, na kruchym cieście, dużo cynamonu. Wierzch możecie udekorować według uznania, ja miałam w domu jubilata i stąd taka dekoracja. Innym razem tylko zwykła kratka.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną.
- Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto.
- Jeżeli jest za suche - dodać kwaśnej śmietany.
- Schłodzić ciasto w lodówce
- Jabłka obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
- Wymieszać z mąką, cukrem i cynamonem.
- Większą część ciasta rozwałkować na blaszce, wyłożyć jabłka.
- Na wierzchu zrobić kratkę z ciasta.