- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 326 kcal
Drukuj
Tort cappuccino to jeden z moich ulubionych. Jest smaczny, lekki, łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji". Tylko jak dla mnie, było za dużo kremu, a za mało ciasta i piekę dwa biszkopty z 4 jajek i każdy przekrawam na pół.
Wykonanie
- Białka ubić z cukrem.
- Dodawać żółtka wymieszane z wodą.
- Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na dwie foremki.
- Piec w temp. 180*C ok. 20-30 min.
- Po upieczeniu przekroić oba placki, by były cztery.
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
- Śmietanę ubić ze śnieżką, dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.
- Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie (można dodać spirytus).
- Szybko przekładać placki masą.