<

Truskawki w kremie jogurtowym

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 180 min
  • Kalorie: 130 kcal
Drukuj

Najprostszy deser jaki znam, jogurt połączony z galaretką. Owoce i galaretkę możecie oczywiście zmienić np. na brzoskwinie i brzoskwiniową galaretkę. Forma podania też może być różna, w zależności czym dysponujecie, może być jedna duża, lub małe foremki, lub pucharki. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Składniki

Wykonanie

  1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do wychłodzenia.
  2. Jogurt ubić mikserem, gdy się spieni, powoli wlewać galaretkę.
  3. Ubijać, aż powstanie jednolita masa.
  4. Można masę wymieszać z truskawkami i wylać do formy (ja tak zrobiłam).
  5. Można rozłożyć do pucharków, gdy zacznie tężeć powciskać truskawki czubkami do góry.
  6. Odstawić do wychłodzenia.
  7. Przed podaniem deser w pucharkach można udekorować bitą śmietaną.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap