- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 180 min
- Kalorie: 130 kcal
Drukuj
Najprostszy deser jaki znam, jogurt połączony z galaretką. Owoce i galaretkę możecie oczywiście zmienić np. na brzoskwinie i brzoskwiniową galaretkę. Forma podania też może być różna, w zależności czym dysponujecie, może być jedna duża, lub małe foremki, lub pucharki. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Wykonanie
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do wychłodzenia.
- Jogurt ubić mikserem, gdy się spieni, powoli wlewać galaretkę.
- Ubijać, aż powstanie jednolita masa.
- Można masę wymieszać z truskawkami i wylać do formy (ja tak zrobiłam).
- Można rozłożyć do pucharków, gdy zacznie tężeć powciskać truskawki czubkami do góry.
- Odstawić do wychłodzenia.
- Przed podaniem deser w pucharkach można udekorować bitą śmietaną.